Home » Blog » Grenzen » Ken jij jouw grenzen?

Ken jij jouw grenzen?

door | 14 jun, 2021 | Grenzen

Grenzen aangeven, hoe doe je dat?

Ik zit in mijn coachruimte en kijk naar buiten. Met dit heerlijke weer is het raam open en hoor ik de vogels fluiten. Buiten komt letterlijk binnen. Voor nu heel fijn, maar ik ben blij dat ik het raam ook weer dicht kan doen. Buiten weer buiten laten. Afgrenzen, letterlijk door het raam dicht te doen. Het doet me denken aan grenzen stellen. Grenzen stellen op je werk, naar je partner, familie en vrienden. Dit thema kom ik veel tegen in mijn coachsessies en natuurlijk ken ik het zelf ook. Ik weet hoe lastig het is en daarom vind ik het een boeiend thema. Grenzen aangeven naar de ander is niet altijd even makkelijk. Hoe doe je dat?

Hoe werkte het bij mij?

Ik kan je vertellen hoe het bij mij werkte. In het contact met de ander is mijn eerste beweging, dat ik er voor de ander wil zijn. Zo sta ik niet in de spotlights en waan ik mijzelf veilig. Wanneer ik met mijn aandacht bij de ander ben, vervloei ik met degene. Ik kan me goed inleven en voel de ander goed aan. Het is een mooie eigenschap en het heeft mij veel gebracht. De keerzijde is dat ik mezelf moeilijker kan voelen. Dus ergens voel ik wel van alles maar dat stop ik dan direct weer weg en sta het niet toe. Vanuit de overtuiging “je bent er in de wereld voor de ander” heb ik het invoelen mooi geleerd. Maar hoe kan ik dan mijn grens aangeven? Er komen allemaal overtuigingen en gedachten in me op, die er voor zorgen dat ik mijn mond houd.

Stoeien met jezelf op de interne en externe grens

We hebben allemaal een interne en een externe grens. De externe grens zien we daar waar we elkaar ontmoeten. Waar de externe grens een muur is geworden, zitten we in onze defensiemechanisme, die ons beschermen tegen mogelijk pijn. Daar waar de externe grens te diffuus is, verliezen we onze identiteit.
Zo ook met de interne grens. De interne grens voelen we in ons lijf. We onthechten onszelf en bouwen een muur van binnen wanneer we onze interne grens niet meer voelen. We laten onszelf los wanneer we de interne grens niet ervaren en we daarin te diffuus zijn.
Op een gezonde manier hechten en begrenzen doen we door helderheid te krijgen over onze interne grens, zodat we vervolgens op de externe grens openheid kunnen geven en er intimiteit kan ontstaan. Hoe meer helderheid er is op de interne grens, hoe meer helderheid je kunt geven op de externe grens.

Trouw aan jezelf

Wanneer ik merk waar ik dan zo vervloei met de ander, kan ik nu mijn weg terug vinden naar mezelf. Hier ben ik me bewust van geworden. Ik merk het op om in te ademen en aan te nemen wat ik voel, mijzelf serieus te nemen en trouw te blijven. Hier voel ik de grens naar de ander en hoe het bij mij is. Het kan soms best lastig zijn. Soms voel je wel van alles maar kan je dat nog niet een, twee, drie onder woorden brengen. Het maakt het spannend wat de ander er van vindt. Misschien vind je het niet leuk, en misschien is het voor jou ook wel oké. Ik weet niet hoe het voor je is als ik vertel wat er voor mij speelt, maar ik blijf wel trouw aan mezelf.

Een voorbeeld

Met een voorbeeld geef ik aan wanneer ik duidelijk mijn interne grens voelde. Vaak is het veel subtieler dan mijn voorbeeld. Ergens zeggen we wel ‘nee’ maar die ‘nee’ wordt niet gehoord of gevoeld door de ander. Maar in dit voorbeeld kan ik niet om mezelf heen; daar waar mijn lijf een duidelijk “nee” voelde en mijn hoofd vond dat ik “ja” moest zeggen.

Ik zit in een kring met medecursisten op mijn opleiding. Ik heb net een oefening gedaan en de trainer vraagt mij of ik nog een extra opdracht wil doen. In eerste instantie zeg ik “nee” maar met twee zinnen weet hij mij te overtuigen om het toch de doen. De opdracht luidt: schrijf een brief over wat ik stom en irritant vind van iemand anders uit de groep. Eigenlijk wil ik dit niet doen, maar vooruit, ik neem de opdracht aan. Op dat moment vervolgt hij de opdracht om de brief vervolgens morgen in de groep te delen. Schrik… en dát wil ik helemaal niet. Ik laat het even gaan, want iedereen kijkt me aan. Ik wil niet alle aandacht meer op mij gevestigd hebben. Met mijn hoofd knik ik akkoord. Naar mate de dag verstrijkt en mijn gedachten naar morgen gaan over het delen van mijn brief in de groep, trilt mijn lijf. Ergens vind ik het heel kinderachtig van mezelf. “Kom op!”, denk ik, het hoort toch bij de opleiding, van dit soort dingen leer ik juist, als je echt een stoere meid bent, dan doe ik dat gewoon. Maar heel mijn lijf geeft aan: nee, ik wil het niet!
Aan het eind van de dag zitten mijn emoties zo hoog, met tranen in mijn ogen zeg ik tegen de trainer dat ik de brief wel zal schrijven, maar dat ik het niet met de hele groep ga delen. Dat wil ik niet doen. Wat een klus om dat te zeggen! Er valt een last van mijn schouders en ik voel me opgelucht. Wat heerlijk om “nee” te kunnen zeggen.

“Nee” zeggen wordt vaak niet gehoord

Grenzen aangeven door alleen “nee” te zeggen op wordt vaak niet gehoord. Mensen komen met goed bedoelde adviezen. “Ik zou dit of dat zeggen.” Of “Joh, dan zeg je gewoon….” Allemaal goed bedoeld, maar vanaf de zijlijn is het makkelijk praten. Dan zou ik het ook wel weten. Maar het écht in verbinding met jezelf “nee” zeggen tegen de ander, is heel anders. Door mijn interne grens te voelen en weten wat goed is voor mij, kan ik mijn grenzen aangeven. Wanneer je dat doet, wordt dit meestal direct geaccepteerd. “Geen enkel probleem”, “je hebt helemaal gelijk” of “ik snap het volledig”, zijn dan reacties die je dan krijgt. Zo was dit ook bij mij. Ik stond met tranen in mijn ogen voor de trainer en hij zei: “Oké, dat is helemaal goed, dan doen we het zo”. Zo gemakkelijk is het dus, grenzen aangeven.😉

Hoe zou het voor je zijn als:

  • grenzen aangeven makkelijker voor je zou zijn?
  • je meer zou voelen waar jouw grens ligt?
  • je vanuit je interne grens keuzes zou maken in plaats van wat anderen ervan vinden?
  • je trouw bent aan jezelf?
  • je jezelf serieus gaat nemen?
  • je echt in verbinding met jezelf je grens naar de ander zou kunnen aangeven?

Waarom BewustVerbinden?

Ik coach en begeleid je in het bewustwordingsproces. We onderzoeken samen de bewegingen die jij van nature maakt. We kijken naar de signalen van jouw interne grens en wat is het effect hiervan is op de externe grens? Stuur me een pb met je naam en telefoonnummer of klik hier voor het maken van een afspraak. Dan neem ik contact op voor een eerste kennismaking.

 

 

Over Kirsten De Bevere

Vanuit de combinatie van lichaamsgerichte bewustzijnsoefeningen en (familie)opstellingen laat ik cliënten een nieuwe beweging maken, die past bij de ontwikkeling op dit moment.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin