Herken je dit?
Ik loop het trainingslokaal binnen en alle ogen zijn direct op mij gericht. Meteen denk ik of er iets mis is met me. Zit mijn haar niet goed? Zijn mijn kleren wel oké? Natuurlijk weet ik dat de meesten het wel lastig vinden om ergens binnen te komen waar je nog niemand kent. Eigenlijk weet ik dat ik natuurlijk niet onzeker hoeft te zijn, maar in dit soort gevallen kan ik me best wel kwetsbaar voelen.
Ik zit in een groep. Er wordt gevraagd of je iets wil delen of vertellen. In mijn hoofd heb ik direct al een verhaal klaar; een puur uit mijn hart verhaal. Ik begin enthousiast met praten maar er komen hele andere woorden uit mijn mond. Ik wil wel open zijn, maar ik voel direct ook alle ogen op mijn gericht, die zorgen ervoor dat ik toch stukken uit mijn verhaal weglaat en dat ik het anders ga formuleren. Zomaar twee voorbeelden.
Aanraakbaarheid
We willen wel open en eerlijk zijn, maar we voelen ons ook kwetsbaar. Het woord kwetsbaar klinkt al direct niet heel fijn. Kwetsbaar wordt vaak gezien als zwak. En kwetsbaar geeft ook aan dat je gekwetst kan worden, dus waarom dan kwetsbaar willen zijn. Eén van mijn leraren zei tegen mij dat je voor het woord kwetsbaar ook een ander woord kan gebruiken: aanraakbaar. Dat vind ik inderdaad een prettiger woord. Ik wil wel geraakt worden, ik mag wel iemand raken. Aangeraakt worden, zonder gekwetst te worden.
Meer over de training ‘Omgaan met kwetsbaarheid en kracht’.
Angst
Te spannend is het om voor onze mening uit te komen of écht te zeggen wat er van vinden of wat we willen. Het kan een ander raken, kwetsen of boos maken. Anderen kunnen wat van je vinden, en negatief over je denken. Hier gaan we voor de ander denken. Aannames doen, die er misschien helemaal niet zijn. We weten het niet en houden het maar liever veilig. We slikken onze mening en gevoelens in en houden ons hiermee in. We gaan denken en doen waarvan we denken wat andere denken. Wanneer je het zo leest, merk je al hoe omslachtig het is. Je kunt je vast voorstellen hoeveel energie dit kost.
Beschermingsmechanisme
Naast dat we het vervelend vinden om anderen te kwetsen, zijn we ook bang dat we zelf gekwetst worden en pijn te krijgen. Dat is ook een reden om jezelf niet uit te spreken en maar niet te zeggen en te voelen wat je wil. Een manier om deze confrontatie niet aan te gaan en jezelf voor pijn en ongemak te beschermen, is om een “masker” op te zetten. Het masker kan zijn onverschilligheid, sterk en hard zijn, de ander pleasen, een muur om je heen zetten of met anderen meepraten. We sluiten daarmee onszelf naar anderen, maar ook naar onszelf.
We willen wel
Ik zie wel dat we met ons hart willen communiceren. Ik merk dat in mijn één-op-één gesprekken. Dan durven we veel meer te delen. In grotere groepen wordt het al snel algemener en minder persoonlijk. Open en eerlijk zijn, is dan toch heel spannend. Ik zie het ook op social media. Iemand plaatst iets en direct zijn er allerlei meningen, oordelen en harde woorden, die je behoorlijk kunnen raken. Ik merk het zelf ook bij het schrijven van dit stuk, ik kies mijn woorden heel zorgvuldig uit.
Meer over de training ‘Omgaan met kwetsbaarheid en kracht’.
Hoofd en lijf
En als we dan wat zeggen, vertellen we liever niet wat we echt voelen, maar gaan naar ons hoofd, onze ratio. Met goede argumenten voelen we ons veiliger dan wanneer we vertellen wat we voelen en wat onze meningen zijn. Hoe eerlijk ben je tegenover anderen maar ook tegenover jezelf? Durven we te vertrouwen op onszelf en op onze intuïtie? Of laten we ons leiden door angst?
Intuïtie
Wat is intuïtie eigenlijk en kunnen we daarop vertrouwen?
Intuïtie is een vorm van direct weten, van onmiddellijk gewaar zijn.
Een intuïtie licht op en valt in, zonder tussenkomst van de rede of ratio.
bron. Passe-partout, Phoenix Opleidingen
Intuïtie is de natuurlijke kennis van onze ware aard, die gehinderd wordt door onze emoties.
Lester Levenson zegt daarbij: “Intuïtie is maar 100% van de tijd betrouwbaar”.
bron. Hale Dwoskin, De Sedona Methode
Intuïtie of onze emotionele reactie?
Kunnen we nog onderscheid maken tussen onze intuïtie en onze emotionele reactie? Wanneer we teruggaan naar onszelf, ons lijf, ons hart, onze intuïtie, dan weten we het eigenlijk vaak al wel. We negeren het liever, want het past niet in het plaatje of we moeten de confrontatie aangaan en dat willen we liever niet.
Moed
Het vraagt moed om jezelf te openen, het vraagt moed om naar jezelf te kijken, het vraagt moed om jezelf weer te voelen. En het vraagt moed om het proces met jezelf aan te gaan en bewuster in het leven te staan. Verantwoordelijkheid te durven nemen voor jezelf, met alles wat er is en alles wat er niet is.
Hier een gedicht. Ik werd er door mijn collega op attent gemaakt en past mooi bij dit thema.
alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk
als het hart van de tijd
dichter: Lucebert
Jouw kracht voelen
Naar jezelf kijken, je eigen patronen zien en herkennen en dit aannemen voor wat het is en los te laten wat losgelaten mag worden, ga je je eigen kracht voelen. Naast kwetsbaarheid/ aanraakbaarheid staat dan ook je eigen kracht.
Hoe zou het voor je zijn als je een stap maakt in:
• reflecteren op je eigen gedrag en jouw patronen hierin leert zien;
• verbinding met anderen kan zeggen wat jij vindt en voelt;
• echt voelen in je lijf en hart en ontdekken wat er werkelijk voor je is;
• weten dat je op jezelf kan vertrouwen;
• weten wat jij hierin wilt;
• trouw blijven aan jezelf?
Wil jij hier stappen in zetten? Klik dan hier door voor meer informatie naar de training “Omgaan met kwetsbaarheid en kracht”.
0 Reacties